| Autor |
Wiadomość |
|
mario33
|
Tytuł: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 11:52 |
|
|
|
Ktoś z Was używał jakiegokolwiek obiektywu koreańskiej firmy Samyang ? Na papierze parametry wyglądają dobrze i ceny są przystępne.
Pytam bo ich oferta obejmuje interesujące mnie obiektywy z mocowaniem Micro 4/3.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
dudopl
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 12:00 |
|
Strona WWW: http://www.endurovoyager.com
|
|
Korzystałem jeden dzień z 85mm. Bardzo solidna konstrukcja. Jedyny minus to brak AF. Przy tak jasnym szkle i braku odpowiedniej matówki w dzisiejszych lustrzankach powoduje, że trafienie w punkt przy max otwartej przysłonie nie jest łatwe. Poza tym świetna ostrość i wart uwagi.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 13:29 |
|
|
|
Jak pisze dudopl, podstawowy minus to brak AF. Dlatego największym powodzeniem cieszą się szkła typu "rybie oko", bo można nastawić taką głębię ostrości, że zawsze będzie ostro.
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lutego 2012, 13:32 przez marekm, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 13:30 |
|
|
|
Dubel
Do usunięcia.
Ostatnio zmieniony czwartek, 2 lutego 2012, 13:32 przez marekm, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
marekm
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 13:31 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mishieck
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 21:13 |
|
|
|
Korzytsałem z fisha i 85-tki.
Fisza polecam - tam nie ma problemu z AF-em po praktycznie zawsze jesteś na hiperfokalnej. Ale do 85-tki trzeba mieć już pewne oko i rękę. Ustawienie ostrości na cyfrze zabiera zdecydowanie za dużo czasu.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
PIOTHRUS
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: czwartek, 2 lutego 2012, 23:17 |
|
Strona WWW: http://www.dzwieknaplanie.com
|
|
Ta 85 ma niesamowitą plastykę na pełnej , ale niestety wymaga live wiew , głębia ostrości zero , ale efekty :o Jest opcja dla bagnetu Nikona przez taki kapsztyl ( to się jakoś nazywa ) mieć potwierdzenie ostrości , jednak jak zobaczycie o czym my mówimy , to jest to bez sensu , ostrość jest na jedną rzęsę , czasem na jedną zmarszczkę pod okiem . Ułamek sekundy mikro ruch i już po , ale jak się trafi to wymiata , polecam też 14 mm , robiłem jej testy rozdzielczości i jest extra . Niestety zostałem przy 16-35 trochę przez przypadek :? i jestem zaskoczony , mam wersję II , a fotografowałem I mojego kolegi , i jest postęp ...więc z dwojga złego może być . Ale te szkła na "S" naprawdę wymiatają jakością i ceną . A sorry teraz dopiero znalazłem że do 4/3 , ja focę 1d M - IV , Tobie powinno być łatwiej , większa głębia .
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: wtorek, 7 lutego 2012, 21:53 |
|
|
Kenko-Tokina wypuszcza teraz Reflex 300mm F6.3 do m4/3 [ img ]małe szaleństwo z lustrem w środku jak w lunetach ps. mnożymy x2 czyli mamy 600mm w trybie crop video jeszcze dalej :)
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 lutego 2012, 22:22 przez motoartur, łącznie zmieniany 1 raz.
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: wtorek, 7 lutego 2012, 21:59 |
|
|
|
właśnie artur, masz jakis pomysł na tani i jasny obiektyw do Pena? zakres uniwersjalny ogniskowych :)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: wtorek, 7 lutego 2012, 22:18 |
|
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: środa, 8 lutego 2012, 09:59 |
|
|
|
najlepiej AF, a i manual też jakiś by się zdał, jak by to tanie było
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
mario33
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: środa, 8 lutego 2012, 10:02 |
|
|
|
A co powiecie na konwertery ? np konwerter szerokokątny na standard zoom ? jakie to ma wady i zalety w stosunku do oddzielnego obiektywu ? (prócz oczywistych jak cena czy masa).
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
ex1
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: środa, 8 lutego 2012, 10:10 |
|
|
mario33 pisze: A co powiecie na konwertery ? np konwerter szerokokątny na standard zoom ? jakie to ma wady i zalety w stosunku do oddzielnego obiektywu ? (prócz oczywistych jak cena czy masa). no właśnie, przyznam że ciemny ze mnie gośc jeżeli chodzi o kwestie foto. może zamiast szukać obiektywów dedykowanych do PEN-a taniej wyjdzie mi kupić jakiś konwerter ? dokrętkę, przejścówkę i jakiś inny obiektów, nie koniecznie na micro 4/3 ? od razu powiem że jestem na etapie CCC cena czyni cuda, więc kasa ma znaczenie! a jakość obiektywów kitowych mnie nie zadowala..
|
|
| Na górę |
Offline |
 |
|
motoartur
|
Tytuł: Re: Obiektywy Samyang Post: sobota, 11 lutego 2012, 15:08 |
|
|
ex1 pisze: najlepiej AF, a i manual też jakiś by się zdał, jak by to tanie było tutaj jest rozpiska obiektywów Panasonica i Olympusa do m4/3 :arrow: http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.htmlJa mam aktualnie dwa: Panasonic 20mm f1.7 (drogi ale super) Panasonic 14-140mm f4.0-5.8 (ciemny ale super do video - optyczna stabilizacja soczewek, płynna przesłona, bardzo mały i lekki jak na ten zakres mm, w trybie crop video robi się z niego istna luneta) Stałoogniskowe Olympusa są też dobre. Cytuj: A co powiecie na konwertery ? np konwerter szerokokątny na standard zoom ? jakie to ma wady i zalety w stosunku do oddzielnego obiektywu ? (prócz oczywistych jak cena czy masa). Jeżeli chodzi o konwertery to wszystkie pogarszają obraz. Rozciągają albo zacieśniają normalny zakres ogniskowych obiektywu. Jeżeli ktoś chce robić coś więcej niż tylko wrzucać zdjęcia do internetu to nie warto się w to pakować. Najlepiej mieć podstawowy zestaw: - dobry standardowy zoom - jakiś bardzo jasny stałoogniskowy - przejściówkę Canona / Nikona + bardzo jasny obiektyw 50mm , 100mm (m4/3 zrobi z nich 100mm i 200mm) Standard m4/3 pozwala na wykorzystanie praktycznie wszystkich dostępnych obiektywów z innych systemów (ale bez stabilizacji i AF). Można dokupić przejściówkę w postaci pierścienia - wkręcasz w to obiektyw i całość w aparat. Dzięki temu uzyskuje się dostęp do super obiektywów Canona i Nikona. Obecnie poluję na Canona FD 50mm f1.2 SSC lub zwykły. Super obiektyw do video. (można kupić za 200 - 350 pln !!!)
|
|
| Na górę |
Offline |
 |