Dzisiaj jest środa, 9 września 2026, 22:50

Autor Wiadomość
 Tytuł: [k] Minicrossa dla dzieciaka - ok 60 max 65 cm siodło
Zadomowiony

Jak w temacie - kupie minicrosa dla dzieciaka. Może być Honda QR, yamaha PW50. Jak nic markowego, może mi ktoś poleci jakieś rozwiązanie? Chińczyk za czysta? Warto? Może chińczyk za 1500 albo 200? Będzie lepszy?

Tytuł: Re: [k] Minicrossa dla dzieciaka - ok 60 max 65 cm siodło
Poeta forumowy

W jakim wieku młodzież?

Bajkopisarz forumowy

Pytanie jest - w jakim celu kupujesz dzieciakowi motocykl ?
Do nauki jazdy czy coś więcej np. na zawody ?
Jak długo jeździ na rowerze i jak sobie radzi ?
To jest dziecka fanaberia czy ma posłuzyć kilka lat ?

Zadomowiony

Młody ma 4,5 roku. To jest jego fanaberia mieć motocykl. Ogarnia rower. Pytanie było myśle dość rzeczowe - nie chce porady na temat motocykli. Chcę ją wyłącznie w zakresie chińskich wynalazków, bo z takowymi nie miałem jeszcze do czynienia. Potem, uprzedzając następne pytania będzie KTM 50 sx junior bądź senior. Potem będzie 65, 85 i 125.
Jeśli ktoś ma qr bądź pw na sprzedaż - prosze o info - bo nie ma nic ciekawego na OLX i Allegro.
Jeśli ktoś wie że jakiś chińczyk wytrzyma sezon jazdy - też proszę o podzielenie się wiedzą.
Jeśli ktoś ma takiego chińczyka i chce się go pozbyć - priv.

Zadomowiony

Te tanie chińczyki odradzam, według mnie jednorazówki. Bardzo niechętnie ale naprawiałem kilka takich bo Szkoda mi było maluchów którzy pojechali z ojcami pobawić się na jakiejś łące a sprzęt akurat miał kaprysy i za cholernie nie odpalał.
Moim zdaniem zakup tego to strata czasu i przede wszystkim entuzjazmu dziecka.

Bajkopisarz forumowy

Zapytaj Sowizdrzala bo on mial chyba chinczyka ale nie chce sklamac. Niedawno sprzedawal za 900zl

Zadomowiony

Sam obserwuję temat, niedługo będę stał przed podobnym dylematem zakupowym.

Bajkopisarz forumowy

Na początek proponuję chińczyka. Jest tani i wystarczy na początek.

Jak dziecko złapie bakcyla, to kupisz coś bardziej profesjonalnego. :D

Jak się zniechęci ( bo np. upadł, najadł się ziemi, boli go coś, żona płacze itp :cry: ) to za małe pieniądze dałeś mu szansę.

Wiele słyszałem opowieści o róznych dzieciach i czasem ich predyspozycje nie pozwalają na spełnianie marzeń rodziców. :roll:

Zadomowiony

Uściśle:

Mlody juz dawno ma bakcyla, na razie jezdzi na elektrycznym badziewiu i ze mna, ale musze mu kupic "prawdziwy"

Sądząc po starszym bracie - raczej nie odpusci po pierwszej glebie. Zreszta kto widział starszego w akcji ten wie.

Pytanie dotyczy konkretnie takiego wynalazku jak: http://olx.pl/oferta/kxd-pro-50-mini-cr ... d424cb5fb5

Za: wyglad, .... brak wiecej za
Minus: gosc gada ze to nie chiny tylko tajwan - kupa prawda, bo to typowa chinska fabryka
gosc gada ze silnik z malaguti - nie wiem nie wypowiadam sie
gosc gada ze swietna jakosc, nie psuje sie, po czym mowi ze to nowosc na 2016

Dwie wersje sa - 4t z rozrusznikiem, 2t z kopka i szprychami. Dodatkowo 2t ma z przodu 12".

Kurcze, gdybym mial pewnosc ze to wytrzyma ze dwa lata to bym kupil. A tak to jakos nie wierze w cuda.

Bajkopisarz forumowy

Pamiętaj o dotarciu silnika.

Kiedyś jeden importer pił łańcuchowych powiedział, że ludzie o chińczykach mają złe zdanie ponieważ ich nie docierają. Jak kupią to natychmiast dają w palnik. Jak wiadomo długo to nie pociagnie. Zalecił wypalenie na wolnych obrotach dwóch zbiorniczków paliwa. Tak też zrobiłem.
Sprzęt rżnie i buczy jak ta lala. Łańcuch tylko kupiłem profesjonalny.

Prozaik forumowy

Podpowiem bo mam syna który jeździ, i opcja najlepsza na poczatek to PW 50 lub Honda QR ,Malagutti ,LEM ,Husqvarna husky boy ,motorki trzymaja cene ,ale kupisz za 3 sprzedaż za 3 tyś.dużo czesci na rynku=niskie ceny+tani serwis i dostepny.
Co istotne markowe sprzety maja zawieszenie ! nie drewniane dwa kołki ,nie kupuj chińczyka to szajs!!!brak zawiasu, dzieciakowi bedzie głowa latała a plomby wypadną ,silnik działa kiedy chce i jak chce, czesto jest tak ,ze dziecko nawet nie bedzie w stanie wcisnąć dzwigni hamulca :!: bo w przypadku tego badziewia klamki sa takie same wielkości jak w 250 i 50ccm,za wielkie , malec paluszkami nie jest w stanie złapać klamki.Nie krzywdź dziecka chinolem :!:
Kilka ogłosznie ,nie koniecznie te motorki ale tych wielkosci i marek szukaj.Na dzień dzisiejszy na OLX i Allegro jest sam smietnik:

http://olx.pl/oferta/malaguti-50-CID5-I ... a20248b769" onclick="window.open(this.href);return false;
http://olx.pl/oferta/cross-50-malaguti- ... d2e80981ae" onclick="window.open(this.href);return false;
http://olx.pl/oferta/cross-CID5-IDcSsvj.html#19ad9dcd06" onclick="window.open(this.href);return false;

Jak juz bedzie wiekszy :
http://allegro.pl/husqvarna-50-husky-bo ... 25624.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Zawias MARZOCCHI taki zawias ma tez Malagutti oczywiście w niektórych modelach , mój syn ma taki motorek i był w szoku jak sie teraz jeździ :shock: potrafi przez godzinę bez przerwy jeździć ....na chinolu po 5 minutach prosił czy może juz skończyć :( zero Fun

Jak chcesz go naprawdę wcianąc w temat to kup markowy sprzęt lub ten mniej znany w PL ale też dobry , robiony pod kątem dziecka i jego możliwości fizycznych.Natomiast jeśli chcesz tylko kolejnej zabawki na sezon to bierz Chinola..potem oddasz go koledze za flaszkę :twisted:
PZDR. :D

p.s. Motork z linku wyglada...ładnie ale musisz sprawdzic jak to pracuje, zwłaszcza heble i zaiwas .Bo zapewne silnik na poczatku bedzie o.k zwlaszca jesli jest prawda ,ze to malagutti.

Zadomowiony

Ta pw z linka to 15 minut sie sprzedawala :)

Co do klamek masz racje nie zwrocilem uwagi - pompy jak z kata a klamki tez jak z doroslego. Nie ma opcji zeby wcisnal.

Reasumujac chiniola odpuszczam.

Wiec, jesli ktos ma qr albo pw do sprzedania - prosze sie nie krepujcie i piszcie...

PS

Starszy moj zaczynal na qrce ,ale tak naprawde po jednym sezonie zamienilismy na 50 juniora. Tam juz i marzochi i silnik... A qr tylko zeby sie z gazem i dzwiekiem oswoic. I takie ma byc glownie przeznaczenie tego moto.

Aktywny

Kupuj PW50. Na półtora sezonu wystarczy. PW jest dosyć niskie i jak Młody Ci podrośnie to siedząc będzie miał kolana pod brodą.
Maszynka z gatunku niezjebliwych. Większość części dostępna. W rolgazie masz wkręcaną śrubę, którą możesz regulować max otwarcie gazu.
Mój się teraz przesiadł na PW80. Zdecydowanie cięższa i mocniejsza. Na 2017 przerzucę go na jakiegoś KTM lub coś podobnego, żeby było wyższe.

Aktywny

Strona WWW: http://www.motorlucky.pl/
Polecam KTM 50SX Senior, lekki, posłuszny i pełen automat. Mój młody wsiadł i pojechał na nim z miejsca. Teraz męczy Suzuki DS80 (polecam jako następny).

Zadomowiony

Chlopaki - ja doskonale wiem jaka bedzie pozniejsza droga ,co zreszta napisalem. Na razie mlody jest po prostu za maly na 50 juniora/seniora - to bedzie na nastepny sezon.

Pytalem tylko i wylacznie o to czy ktos wie cokolwiek o chinczykach. A to z tego prostego powodu, ze najblizsza qr jest kolo Glesgow i nie bardzo mi sie chce po nia tam jechac. A pw50 nie ma wcale.

Zdrowych Świąt!